menu
 

Τίτλοι σπουδών - Υποψηφιότητες

Μεταπτυχιακός Τίτλος

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Αρχιτεκτονική Τοπίου” χορηγεί:
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, ΜΔΕ, Αρχιτεκτονικής Τοπίου και

Για το χρονικό διάστημα 2003 έως 2008 το ΔΠΜΣ παρείχε επίσης σύμφωνα με τον νόμο, δεύτερου κύκλου μεταπτυχιακό τίτλο, δηλαδή Διδακτορικό Δίπλωμα Αρχιτεκτονική Τοπίου.

Χρονική διάρκεια

Ο κύκλος σπουδών του Μεταπτυχιακού Αρχιτεκτονικής Τοπίου, που οδηγεί στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης διαρκεί κατ’ ελάχιστον τέσσερα (4) εξάμηνα.

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης

Για την εγγραφή στο ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονικής Τοπίου πρώτου κύκλου (ΜΔΕ), οι υποψήφιοι υποβάλλουν αίτηση (Έντυπο I) στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, επισυνάπτοντας αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου και πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται συνήθως κατά το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου. Μεταπτυχιακοί φοιτητές εισάγονται ανά διετία. Οι υποχρεώσεις των Μεταπτυχιακών Φοιτητών ως προς την πρόοδο της εργασίας τους καθορίζονται σύμφωνα με το νόμο, την Υπουργική Απόφαση και τον εσωτερικό κανονισμό.

Τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου αρχίζουν την 1η Οκτωβρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους και λήγουν την 31η Ιανουαρίου. Τα μαθήματα του δευτέρου εξαμήνου αρχίζουν την 16η Φεβρουαρίου και λήγουν την 15η Ιουνίου. Οι σχετικές εξετάσεις γίνονται για μεν τα μαθήματα του πρώτου εξαμήνου από την 1η έως 10η Φεβρουαρίου για δε τα μαθήματα του δευτέρου εξαμήνου από την 16η έως την 25η Ιουνίου.

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν επιτυχώς μεταπτυχιακά μαθήματα που αντιστοιχούν σε 30 πιστωτικές μονάδες ανά εξάμηνο. Η Μεταπτυχιακή Διατριβή ισοδυναμεί με επιπλέον 30 πιστωτικές μονάδες. Η παρακολούθηση των παραδόσεων των μαθημάτων είναι υποχρεωτική.

Το προς έρευνα θέμα, που αποτελεί το αντικείμενο της μεταπτυχιακής διατριβής, επιλέγεται μετά από συνεργασία του επιβλέποντα καθηγητή με το φοιτητή κατά προτίμηση στο τέλος του πρώτου εξαμήνου της φοίτησής του ή με την έναρξη του δευτέρου.

Η κλίμακα βαθμολογίας είναι από το 0 έως το 10. Ελάχιστος βαθμός επιτυχίας είναι το 6.0. Οι φοιτητές υποχρεούνται να παρακολουθήσουν επιτυχώς (με βαθμό τουλάχιστον 6.0) όλα τα μαθήματα του προγράμματός τους εντός του εξαμήνου διδασκαλίας των.

Μετά την επιτυχή παρακολούθηση των μαθημάτων και τη συγγραφή της μεταπτυχιακής διατριβής, ο φοιτητής υποχρεούται να την υποστηρίξει επιτυχώς (με βαθμό μεγαλύτερο ή ίσον του 6.00), δημόσια ενώπιον τριμελούς εξεταστικής Επιτροπής, ένα μέλος της οποίας είναι ο επιβλέπων καθηγητής.

Επιλογή υποψηφίων

Κατηγορίες Πτυχιούχων

Για την απόκτηση Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης, γίνονται δεκτοί στο Δ.Π.Μ.Σ. Αρχιτεκτονική Τοπίου

  1. Διπλωματούχοι των Τμημάτων Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και πτυχιούχοι των Τμημάτων Γεωπονίας
  2. Συναφών Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής
  3. Διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι ισοτίμων διπλωμάτων συναφών αναγνωρισμένων ομοταγών Τμημάτων της αλλοδαπής
  4. Πτυχιούχοι Αρχιτεκτονικής Τοπίου ισοτίμων αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν στο Δ.Π.Μ.Σ., πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στη Γραμματεία του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Π.Σ. του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταπτυχιακοί φοιτητές εισάγονται ανά διετία αρχής γενομένης από το ακαδημαϊκό έτος 2002-2003.

Η Γραμματεία του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών, στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους υποψηφίους μεταπτυχιακούς φοιτητές, προωθεί στη Συντονιστική Επιτροπή του ΔΠΜΣ το σύνολο των αιτήσεων με το συνοδευτικό υλικό. Οι αιτήσεις υποβάλλονται σε ειδικά έντυπα που διαθέτει η Γραμματεία. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέσουν οι υποψήφιοι είναι:

  1. Αίτηση σε ειδικό έντυπο.
  2. Επικυρωμένο αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου και βεβαίωση ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ, όπου απαιτείται.
  3. Επικυρωμένο πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
  4. Βιογραφικό σημείωμα.
  5. Επικυρωμένο αποδεικτικό γνώσης μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας, lower ή proficiency, ή αντίστοιχου πιστοποιητικού για τη Γαλλική, Γερμανική ή Ιταλική γλώσσα.
  6. Σύντομο σημείωμα όπου θα αναπτύσσονται τα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντα και οι λόγοι συμμετοχής στο ΔΠΜΣ.
  7. Επιστημονικές δημοσιεύσεις / Αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας
  8. Δύο συστατικές επιστολές.
  9. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας.
  10. Μία πρόσφατη φωτογραφία.

Επιλογή Υποψηφίων Ημεδαπής

Η επιλογή των εισακτέων στο Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου καθορίζεται ανά διετία από την Ειδική Διατμηματική Επιτροπή, ΕΔΕ, μετά από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής και δεν μπορεί να υπερβεί τους 25. Ο πίνακας επιτυχόντων επικυρώνεται από την ΕΔΕ μετά από εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Η επιλογή των υποψηφίων βασίζεται στα ακόλουθα κριτήρια από τα οποία προκύπτει ο τελικός βαθμός αξιολόγησης κάθε υποψηφίου. Η αξιολόγηση των υποψηφίων που μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, γίνεται σε δυο φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι προκριματική.
Τα κριτήρια αξιολόγησης και οι αντίστοιχοι συντελεστές βαρύτητας ορίζονται ως ακολούθως:

  • Γενικός βαθμός διπλώματος ή πτυχίου (μέγιστο 55 μόρια). Λαμβάνεται υπ’όψιν:
    - Ο βαθμός (20)
    - Ο χρόνος διάρκειας σπουδών (15: 3 έτη–7μόρ., 4έτη–9 μόρ., 5 έτη–12 μόρ., Master 15 μόρ.)
    - Τα συναφή προς το ΔΠΜΣ προπτυχιακά μαθήματα, η διπλωματική εργασία καθώς και η επίδοση σ’αυτά (20: 3 μαθ.x 4=9-12 μόρ., διατρ. 4-8 μόρ.)
  • Διαθέσιμη ερευνητική ή επαγγελματική πείρα του υποψηφίου, που θα πρέπει να πιστοποιείται με σχετικές βεβαιώσεις (μέγιστο 20 μόρια: ερευν.-επιστημ. εμπειρία 10 μόρ., επαγγελμ. εμπειρία 10μόρ.)
  • Δυο συστατικές επιστολές από πρόσωπα με ακαδημαϊκή ή σοβαρή ερευνητική και επαγγελματική ιδιότητα (μέγιστο 10 μόρια: 3-5 μόρ.x 2).
  • Επίπεδο γνώσεων αγγλικής γλώσσας που πιστοποιείται με επίσημα πτυχία Lower (3-4μορ.), ή Proficiency (5μορ.). Αντίστοιχες ρυθμίσεις θα ισχύουν και για άλλες γλώσσες (μέγιστο 15 μόρια: 5, 4, 3 μόρ. x 1, 2, 3 γλώσσες).
  • Το μέγιστο δυνατό σύνολο μορίων από την πρώτη φάση είναι ίσο προς100 και έχει συντελεστή βαρύτητας 70%

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει:
Προσωπική συνέντευξη, με βάση τη σειρά επιτυχίας, διπλάσιου ως προς τις προβλεπόμενες θέσεις αριθμού επιλεγέντων από το σύνολο των υποψηφίων. Σε αυτή συνεκτιμώνται:

  • H ποιότητα του κειμένου ερευνητικών προθέσεων και οι λόγοι συμμετοχής στο πρόγραμμα. (50μόρ.)
  • Οι βασικές γνώσεις σχεδίου (γραμμικό και ελεύθερο) για όσους δεν είναι αρχιτέκτονες
  • Τα ενδεικτικά στοιχεία για την ερευνητική πορεία ή και το εφαρμοσμένο έργο (portfolio) (50μόρ.)

Η αξιολόγηση γίνεται σε κλίμακα από 0 εως 100 μόρια. Η βαθμολογία αυτή σταθμίζεται με συντελεστή 30%. Από τη συνδυασμένη βαθμολογία στην πρώτη και δεύτερη φάση καταρτίζεται κατάλογος που περιλαμβάνει τους υποψηφίους οι οποίοι κρίνονται κατάλληλοι για την παρακολούθηση του προγράμματος και γίνεται η τελική επιλογή με βάση τη σειρά επιτυχίας (τους ισοβαθμήσαντες με τον τελευταίο επιλεγέντα).

Εφ' όσον το πτυχίο του υποψηφίου προέρχεται από χώρα της αλλοδαπής, ο υποψήφιος υποχρεούται να προσκομίσει την ισοτιμία ή αντιστοιχία πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ ή αντίγραφο αίτησης για χορήγηση ισοτιμίας ή αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ. Στην τελευταία περίπτωση, ο υποψήφιος μπορεί να εγγραφεί στο ΔΠΜΣ εφόσον έχει τα σχετικά προσόντα με την υποχρέωση να προσκομίσει την ισοτιμία του πτυχίου πριν την έναρξη των μαθημάτων. Ως βαθμός πτυχίου του θα υπολογίζεται ο βαθμός που όρισε το ΔΟΑΤΑΠ. Σε περίπτωση κατά την οποία ο/η υποψήφιος/α δεν προσκομίσει τίτλο ισοβαθμίας από το ΔΟΑΤΑΠ, ως βαθμός του πτυχίου του θα υπολογίζεται το πέντε (5).

Επιλογή Αλλοδαπών Υποψηφίων

Οι αλλοδαποί υποψήφιοι, με πτυχίο ΑΕΙ εξωτερικού, επιλέγονται με τα ίδια κριτήρια, δηλαδή με τον γενικό βαθμό διπλώματος, την επίδοση στα συναφή προς το ΔΠΜΣ προπτυχιακά μαθήματα και στη διπλωματική εργασία, τη γνώση ξένων γλωσσών, την τυχόν υπάρχουσα ερευνητική δραστηριότητα και επαγγελματική εμπειρία, την ποιότητα του κειμένου ερευνητικών προθέσεων ή τους λόγους συμμετοχής στο πρόγραμμα, τις συστατικές επιστολές και τις βασικές γνώσεις σχεδίου (γραμμικό και ελεύθερο) για όσους δεν είναι αρχιτέκτονες. Στο ΔΠΜΣ Αρχιτεκτονικής Τοπίου μπορεί να εγγράφονται όσοι:

  • Έχουν υποβάλει αίτηση, συνοδευόμενη από αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και έχουν προσκομίσει αντίγραφο πτυχίου και πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
  • Έχουν έγκριση της ΣΕ ότι το πτυχίο τους είναι συναφές ή ισότιμο με εκείνο της Ειδίκευσης για την οποία ενδιαφέρονται.
  • Έχουν προσκομίσει δύο συστατικές επιστολές από καθηγητές ή ερευνητές αναγνωρισμένων Κέντρων Έρευνας της ημεδαπής ή αλλοδαπής.
  • Έχουν προσκομίσει την ισοτιμία ή αντιστοιχία πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ ή αντίγραφο αίτησης για χορήγηση ισοτιμίας ή αντιστοιχίας από το ΔΟΑΤΑΠ.

Στην τελευταία περίπτωση, ο υποψήφιος μπορεί να εγγραφεί στο ΔΠΜΣ εφόσον έχει τα σχετικά προσόντα με την υποχρέωση να προσκομίσει την ισοτιμία του πτυχίου πριν την αποφοίτηση από το ΔΠΜΣ.

Οι αλλοδαποί υποψήφιοι μπορούν να εγγράφονται στο ΔΠΜΣ με την υποχρέωση να παρακολουθήσουν επιτυχώς και παράλληλα με τις μεταπτυχιακές τους σπουδές το Ελληνικό Σχολείο του Α.Π.Θ. Οι αλλοδαποί απόφοιτοι Ελληνικών Πανεπιστημίων επιλέγονται με κριτήρια όμοια με εκείνα που εφαρμόζονται για τους Έλληνες απόφοιτους Ελληνικού Πανεπιστημίου.

Υπότροφοι του Ι.Κ.Υ.

Οι υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. στην ίδια ειδίκευση εισάγονται στο ΔΠΜΣ χωρίς εξετάσεις ως υπεράριθμοι και μπορούν να εγγραφούν σ’ αυτό οποιαδήποτε χρονική στιγμή, από την οποία υπολογίζεται και η χρονική διάρκεια των σπουδών τους. Οι επιτυγχάνοντες στις εξετάσεις του ΙΚΥ στο μέσο ενός εξαμήνου θα παρακολουθούν τα μαθήματα από το επόμενο εξάμηνο. Στο διάστημα που μεσολαβεί ασχολούνται με την ερευνητική εργασία τους.

Back to top
TOP