menu
 

Σπουδές

Γενικές Διατάξεις

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής και το Τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη διοικητική υποστήριξη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, λειτουργούν Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακων Σπουδών, ΔΠΜΣ, με τίτλο “Αρχιτεκτονική Τοπίου”, σύμφωνα με το Ν.2083/92 ,Υπουργική Απόφαση αριθ. 43146/Β7/5.5.2003, ΦΕΚ 619/Β΄/20.5.2003, νεότερες τροποποιήσεις, την αναμόρφωση σύμφωνα με το Ν.3685/08, Υπουργική Απόφαση αριθ. 209730/Ζ1, ΦΕΚ 3590/31.12.2014.

Αντικείμενο

Αντικείμενο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος είναι η Αρχιτεκτονική Τοπίου, δηλαδή η μελέτη και σχεδιασμός του υπαίθριου, περιβάλλοντος χώρου, του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου. Το πρόγραμμα παρέχει στους φοιτητές βασικές επιστημονικές αρχές, ολοκληρωμένες γνώσεις, τεχνικές, μεθόδους καθώς και νέα τεχνολογία που θα τους καταστήσουν ικανούς επιστήμονες για τη δημιουργία νέας γνώσης, η εφαρμογή της οποίας θα έχει άμεση επίπτωση στο σχεδιασμό τη διαχείριση και την αποκατάσταση του τοπίου, την αναβάθμιση και τον αειφόρο σχεδιασμό, προγραμματισμό του περιβάλλοντος, αστικού, αγροτικού ή φυσικού.

Σκοπός

Αποσκοπεί στα ακόλουθα:

  • Την εξειδίκευση τεχνικών και γεωτεχνικών σε έργα διαμόρφωσης χώρου και περιβαλλοντικά, σε κατηγορίες και κλίμακες όπως αναπτυξιακά, οικιστικά, μεταφορών, εκμετάλλευσης φυσικού πλούτου, τουριστικών κ.α., εγκαταστάσεων, πράσινων υποδομών και διαχείρισης οικολογικών παραμέτρων.
  • Την προαγωγή της γνώσης στο συγκεκριμένο αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
  • Την ενίσχυση της έρευνας στο ανωτέρω αντικείμενο στη χώρα μας που θα συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας, όσο και στη στήριξη του έργου των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, των Γεωπόνων και των Αρχιτεκτόνων Τοπίου, που δραστηριοποιούνται στο αντικείμενο αυτό.
  • Την κάλυψη των αναγκών σε επιστήμονες που είναι απαραίτητοι για τη στελέχωση του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα στο εν λόγω αντικείμενο.
  • Την κάλυψη των αναγκών σε επιστήμονες για τη στελέχωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, δημόσιων και άλλων οργανισμών.
  • Την κατάρτιση στο αντικείμενο επιστημόνων που θα προέρχονται από άλλες χώρες.

Αποσκοπεί συνεπώς στη δημιουργία ειδικευμένων επιστημόνων και την αποτελεσματική σύνδεση έρευνας, διδασκαλίας και εφαρμογής σε έργα σχεδιασμού και διαμόρφωσης υπαίθριου χώρου-τοπίου, αστικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Back to top
TOP