menu
 

Πρόγραμμα

Δομή και περιεχόμενο

Τα μαθήματα αρθρώνονται σε τρεις ενότητες:

  • ΣΤ. Σχεδιασμός τοπίου
  • ΕΤ. Επιστήμες του τοπίου
  • ΤΤ. Τεχνικές σχεδίασης και κατασκευής τοπίου

Κατανέμονται στα τρία εξάμηνα με τη λογική ότι συνδυάζονται με εργαστηριακά μαθήματα ανά εξάμηνο,  όπου αντιμετωπίζονται θέματα σχεδιασμού τοπίου, από απλούστερα προς συνθετότερα, από μικρότερη προς μεγαλύτερη κλίμακα, από δομημένο και ισχυρά τεχνητό προς φυσικό περιβάλλον.

Οι βασικές γνώσεις και τεχνικές παρέχονται έγκαιρα ώστε οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να μπορούν να ολοκληρώνουν θέματα προοδευτικά αυξανόμενης πολυπλοκότητας και συνθετότητας. Επίσης συνδυάζονται τα υποχρεωτικά με τα μαθήματα επιλογής, ανά εξάμηνο έτσι ώστε να καλύπτονται έγκαιρα οι ελλείψεις σε γνωστικά αντικείμενα, που κατά περίπτωση οφείλονται στη διαφορετική κατεύθυνση των προπτυχιακών σπουδών. Εξαίρεση αποτελεί το σχέδιο, γραμμικό και ελεύθερο, η γνώση και δεξιότητες του οποίου απαιτούνται ως προϋπόθεση και αποτελεί βασικό κριτήριο επιλογής για τους γεωπόνους.

Έτσι στο πρώτο εξάμηνο καλύπτεται η θεωρία, κριτική και ιστορία της αρχιτεκτονικής τοπίου, η αρχιτεκτονική και σχεδιασμός περιβάλλοντος χώρου ή τοπίου μικρής κλίμακας, η κηποτεχνία και παρκοτεχνία , η οικολογία και η αναγνώριση και γνώση των φυτών, οι τεχνικές σχεδίασης και κατασκευής τοπίου.

Το δεύτερο εξάμηνο εστιάζεται στο σχεδιασμό αστικού τοπίου. Με βασικό εργαστηριακό μάθημα καλύπτεται ο σχεδιασμός αστικών υπαιθρίων χώρων. Τα μαθήματα του αστικού πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, των ανθρωπογνωστικών επιστημών όπως περιβαλλοντική ψυχολογία, κοινωνιολογία, οικονομία, στατιστική και των γεωτεχνικών επιστημών, εδαφολογία κλιματολογία και χρήση φυτών στην αρχιτεκτονική τοπίου, είτε καλύπτουν βασικά γνωστικά πεδία, είτε εμβαθύνουν, ανάλογα με τις βασικές σπουδές. Μαθήματα CAD, LandCADD και GIS συμπληρώνουν τον τεχνικό ορίζοντα.

Στο τρίτο εξάμηνο αντιμετωπίζεται ο φυσικός χώρος με το σχεδιασμό αγροτικού ή περιαστικού τοπίου και προσφέρονται μαθήματα οικολογικού σχεδιασμού, αποκατάστασης τοπίου, σχεδιασμού τοπίου σε μεγάλα τεχνικά έργα ή σε ειδικές εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα όπως οδικά, οικιστικά, τουριστικά, αθλητικά, αρχαιολογικά, πολιτισμικά.

Στο τέταρτο εξάμηνο ολοκληρώνεται η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας, με θεωρητικό θέμα ή εφαρμοσμένο έργο (project), που οι μεταπτυχιακοί φοιτητές επεξεργάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους και αναλαμβάνουν όχι  αργότερα από το β’ εξάμηνο.

Μαθήματα και κατανομή

Στο Μεταπτυχιακό Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και της Γεωπονικής Σχολής προσφέρονται μαθήματα στις εξής τρεις κατηγορίες με τους αντίστοιχους κατά κατηγορία κωδικούς και αριθμό μαθημάτων:

Κατηγορίες μαθημάτων Κωδ. & α/α μαθημάτων
1. Σχεδιασμός Τοπίου ΣΤ. 101-111
2. Επιστήμες Τοπίου ΕΤ. 201-209
3. Τεχνικές κατασκευής και σχεδίασης Τοπίου ΤΤ. 301-303

Επιπλέον και κατά τη διάρκεια του Α΄Εξαμήνου:
Υποχρεωτική είναι η παρακολούθηση σεμιναριακού μαθήματος με τίτλο «Μεθοδολογία της έρευνας», 6 ώρες.

Κατά την διάρκεια των σπουδών γενικότερα προβλέπεται διδασκαλία, έρευνα και εφαρμογές στην ύπαιθρο, εντός και εκτός Θεσσαλονίκης.

Μαθήματα

Τίτλος μαθήματος Κατηγορία Κωδ.Μαθ. Εξάμηνο
Back to top
TOP